luni, 1 iunie 2009

Mamici, copii... LUMINA VIETII






Suntem in data de 1 iunie 2009. Azi sarbatorim copii si copilaria, in acesta situatie si pe toti ce au redescoperit copilul interior. LA MULTI ANI ! Indiferent ce varsta aveti,la un moment dat ati fost si voi copii, ati simtit respiratia plina de iubire a mmamei, i-ati simtit mirosul
( mirosul mamei mele ramane intotdeauna asociat cu Lacramioarele de padure, era apa ei de colonie preferata), i-ati simtit sarutul dulce ... ei?... da! ... ati simtit si cate o palmuta cand nu ati fost in cele mai bune stari... Indiferent cum ar fi, mama ramane cu o legatura indestructibila fata de copilul ei. Dintotdeauna si pentru totdeauna. Asta nu inseamna sa minimalizam rolul tatalui in viata copiilor. Ei, copii nostri sunt tata si mama deopotriva. Indiferent ce se intampla in viata de cuplu ( sot - sotie) mama si tata sunt una in copilul lor( sau copiii).
Va mirati de ce intr-n blog de masaj scriu despre toate acestea intr-o zi ca 1 iunie. Copilul este facut din mama si tata. Si atunci sa sarbatorim VIATA.

MASAJUL PRENATAL
Masajul inca este considerat, in unele orase a tarii ca fiind un moft, si un aceasta situatie multe din mamicile care ar putea sa si usureze perioada de sarcina daca ar apela la masaj, inca o simt ca o povara.
Doresc sa atrag atentia, prin acest mic articol, ca o mare parte din vina o au si persoanele care au grija de partea medicala a femeilor insarcinate. Tuturor, le dedic acesta interventie a mea, pentru ca sunt femeie, sunt mama, sunt tehnician in masaj si in curand devin bunica. Si pentru ca stiind foarte bine ce efect benefic are masajul, nu imi permit sa le iau acestor fiinte minunate ce dau viata copiilor nostri, clipele de maxima relaxare, si de ce nu- rasfat, in perioada de sarcina.
In experienta pe care o am in acest domeniu, al masajului, pot sa va comunic ca am avut nenumarate persoane care in timpul sarcinii, si mai ales atunci, au solicitat sedinte de masaj.
Sedintele de masaj executate de catre un profesionist( si aici ma refer la cei care sunt dedicati meseriei si nu cei care din intamplare sau plictiseala au facut vreun curs) ajuta organismul gravidei sa elimine toxinele, inlatura tensiunea, starea de armonie instalandu-se la cotele cele mai inalte.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste sanatatea ca fiind „starea de bine fizica si psihica“, obiective realizate de masajul somatic.
Si astfel, masajul in timpul sarcinii incepe sa revina la normal. Este foarte important ca terapeutul sa aibe cunostintele necesare despre transformarea corpului femeii in perioada de graviditate, pentru ca, doar o pregatire in masaj clasic nu este suficienta si nici niste notiuni anatomice de baza intrucat, anatomia femeii gravide se schimba mult in decursul a celor 9 luni.
Deasemenea sunt absolut necesare cunostinte despre schimbarile fiziologice care apar la femeia gravida. Bineinteles ca sanatatea mamei din toate punctele de vedere, influenteaza si sanatatea fatului.

Diferenta intre masajul clasic de relaxare si masajul la femeia insarcinate consta in faptul ca anumite manevre trebuie executate cu multa finete , pozitia trebuie adaptata la cerinta femeii insarcinata, in functie de evolutia sarcinii. Indiferent ce pozitie adopta femeia gravida, terapeutul trebuie sa tina seama, ca pozitia ei trebuie sa favorizeze circulatia de intoarcere, cea venoasa si cea limfatica atunci cand se sta cu fata in sus. In rest este nevoie de o compatibilitate intre cei doi si conditiile necesare pentru o buna efectuare a sedintelor de masaj.

Beneficiile sunt extrem de mari. Femeile cu care am lucrat in timpul sarcinii au sesizat: o stare de voie buna si relaxare, o pofta de mancare normala fara exagerari, articulatii flexibile, picioare fara umflaturi, celulita absenta, ingrasare absenta- doar cea in limitele normalitatii, nastere usoara cu un travaliu scurt, recuperarea dupa nastere mai rapida, parul nu cade, nu au pete pe fata , corpul este armonios cu o piele sanatoasa fara vergeturi, lactatie normala si... extrem de important COPILUL este sanatos, creste normal, si starea mamei ( cand uneori se intra intr-o depresie postanatala) este foarte buna.

Copii si mame, sa fiti sanatosi, armoniosi pentru ca terapia prin masaj pe langa mannevrele folosite, transmite si dragostea terapeutului pentru miracolul vietii ce sta sa vina la viata..

MASAJUL COPILULUI NOU NASCUT


Pe langa beneficiile specifice masajului, in perioada de 0-12 luni se intareste relatia nou nscutului cu parintii.
Reguli de baza:

  • Camera in care se desfasoara masajul trebuie sa fie bine incalzita pentru a se evita imbolnavirea copilului. Inainte de a incepe masajul, asigura-te ca ai totul la indemana, adica uleiul sau lotiunea hidratanta, servetelele, scutecul nou sau orice alt obiect de care ai putea avea nevoie.
  • Pielea copilului este foarte sensibila si placerea lui se poate transforma rapid in lacrimi daca il ranesti chiar si usor. In situatia acesta bijuteriile trebuies indepartate si unghiile taiate foarte scurt.
  • Este bine sa asezam copilul pe o suprafata moale, curata si calda, de exemplu o paturica sau un prosop asezat pe pat.
  • Se foloseste un ulei special pentru bebelusi, sau ulei de masline fiert si racit. Uleiul se tine un timp in palme pentru a se incalzi, altfel copilul se poate speria
  • Maseaza-l cu miscari delicate dar ferme, ale palmelor si degetelor. Pe abdomen si piept miscarile sunt circulare, ca o mangaiere usoara, pe umeri cu tendinta de ocrotire, pe picioare se folosesc miscari de sus in jos, iar pe spate invers.
  • Apasarile sunt usoare si prin alunecare, iar in zona coloanei vertebrale cu multa atentie
  • E foarte bine daca in timpul masajului se vorboste cu el , sau chiar se pune un fond muzical in cazul in care vocea nu te ajuta. Daca masajul il executa o persoana straina de copil , mama trebuie sa fie in permanenta langa el.
  • Nu se unge fata copilului si mare atentie la gura si ochi.
  • Dupa masaj, copilul este invelit intr-un prosop curat. Si bineinteles tinut putin in brate
  • Masajul se executa in perioada de veghe si nu inainte sau dupa masa
  • Masajul trebuie sa dureze cateva minute intrev 5-10 minute
Tehnici de masaj
  • Pentru eliminarea gazelor, se maseaza stomacul cu palmele, folosind miscari circulare, in sensul acelor de ceasornic cu miscari ferme.
  • Pentru constipatie, se intinde copilul pe spate, si se apuca un piciorus cu o mana, iar cu cealalta se maseaza partea din spate a coapsei, coborand incet pana la calcaie. Apoi la celalalt picior.
  • In cazul racelilor, durerea de cap este alungata, masand usor nasul. Se aseaza degetul mare intre sprancene si se coboara pe nas. Apoi, degetul pe fruntea bebelui, de la o tampla la cealalta si se repeta cele doua miscari de cateva zeci de ori. Se mai poate masa tamplele cu miscari circulare. Pentru a ajuta la desfundarea nasului, se pun doua degete pe frunte, deasupra nasului, apoi prin alunecare pe partile nasului, catre nari si de-a lungul obrajilor, catre urechi. Se repeta.
  • Pentru relaxarea musculara, copilul este asezat pe burta si prin alunecare mainile trec pe spatele lui, de la umeri pana la fese, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Mare atentie sa nu se apese prea tare pe coloana! Apoi i se "ruleaza" fiecare brat si picior intre mainile celui ce efectueaza masajul.
Va doresc ca sanatate si armonie!

LUMINA si IUBIRE

Alexandra Hinda


sursa:internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu